Curcumine kopen

Curcumine of curcumin

Curcumine is de actieve stof in de kurkuma plant. Kurkuma is een populair ingrediënt in de Indiase keuken. Mede door de ontstekingsremmende en antioxidatieve werking, is het erg populair in India. De hoge consumptie van kurkuma wordt vaak in verband gebracht met lage prevalentie van bepaalde aandoeningen. Zo ook met een lage prevalentie van bepaalde vormen van kanker (1). Vaak worden in onderzoeken naar curcumine doseringen gebruikt van zo’n 500 mg.

Kurkuma longa van de kurkuma wortel

Curcumine is de actieve stof in de kurkuma plant. Helaas bevat kurkuma doorgaans maar zo’n 2 tot 3% van dit actieve ingrediënt. In de kurkuma van de AH zit doorgaans zo’n 2% curcumine (2). Dit betekent dat er nog geen gram curcumine in een hele pot kurkuma kruiden zit. Onze curcumine is gestandaardiseerd op 95% actief materiaal. Wat betekent dat een tablet van 500 mg zo’n 475 mg aan actief ingrediënt oplevert. Eén tablet slikt makkelijker weg dan een halve pot kurkuma, toch?

Kurkuma en piperine

In de Indiase keuken gaan zwarte peper en kurkuma vaak samen. Verassend genoeg gaan de extracten van deze twee specerijen in de praktijk ook goed samen. Het zwarte peper extract piperine verhoogt de opname van curcumine met maar liefst 2000% (3). Dit betekent dus dat een tablet waarin net zoveel curcumine in zit als in een potje kurkuma, 20 keer zo krachtig is als een heel potje kurkuma!

Kurkuma pillen en capsules

Piperine is een extract uit zwarte peper. Zwarte peper en kurkuma gaan niet alleen in de keuken goed samen, ook de extracten hiervan werken uitstekend samen in onze synergistische formule. Om de opname van de curcumine in Bright Mind te verhogen, is hier een gepatenteerde vorm van piperine aan toegevoegd. Met de toegevoegde BioPerine®, wordt de opname met ongeveer 2000% verhoogd (3).

Curcumine tabletten van Elixir Life

Naast piperine, gebruiken we nog andere methoden om het beste uit te halen uit de kurkuma plant. Uit onderzoek blijkt dat curcumine en EGCG (een extract uit groene thee) een synergistische werking hebben. Hierbij is de combinatie van deze ingrediënten krachtiger dan een zelfde hoeveelheid van één van deze ingrediënten apart. In één onderzoek werd gevonden dat de combinatie curcumine en EGCG in vitro beter is in het bestrijden van ziekteverwekker Acinetobacter baumannii (4). Deze ziekteverwekker komt vaak voor bij mensen met een slecht werkend immuunsysteem. Ook bleek de combinatie in vitro effectiever in het bestrijden van prostaatkanker, dan een even hoge dosering van de middelen afzonderlijk. Let wel, het betreft hiet studies buiten het menselijk lichaam, in glas.

Wat is l-theanine?

L-Theanine is een aminozuur en net als EGCG een bestandsdeel van groene thee. Het aminozuur heeft een kalmerend effect, maar maakt niet slaperig. L-Theanine haalt het scherpe randje eraf bij gebruik van stimulanten als caffeïne. We denken dat een Bright Mind geen Bright Mind is zonder rust in het hoofd, vandaar de toevoeging. Hiernaast versterkt L-Theanine net als groene thee extract de werking van het hoofdingrediënt curcumine.

Wat is EGCG?

EGCG is een groene thee extract. Het is net als curcumine een antioxidant met een ontstekingsremmende werking. De ingrediënten hebben vergelijkbare effecten en lijken elkaar in combinatie te versterken. EGCG wordt vaak gebruikt in combinatie met cafeïne om de vetverbranding te bevorderen. De ingrediënten in Bright Mind gaan dan ook uitstekend in combinatie met een kop koffie.

Bioperine® of piperine

Bioperine® is een gepatenteerde vorm van piperine, een extract uit zwarte peper. Het middel verbetert de opname van tal van voedingssupplementen en medicijnen. Zo werkt Bioperine® ook goed in combinatie met curcumine. Hiernaast Bioperine® werkt het ook uitstekend in combinatie met resveratrol, waar het zorgt voor een verbeterde opname in de bloedbaan met maar liefst 229%. Niet alleen de biobeschikbaarheid, maar ook de serumconcentratie van resveratrol kan aanzienlijk worden verhoogd met  Bioperine®. Zo neemt de serumconcentratie van resveratrol toe met maar liefst 1544%, wanneer deze wordt gecombineerd met Bioperine®.

Literatuurlijst
  1. Sinha, R., Anderson, D. E., McDonald, S. S., & Greenwald, P. (2003). Cancer risk and diet in India. Journal of postgraduate medicine, 49(3), 222.
  2. Tayyem, R. F., Heath, D. D., Al-Delaimy, W. K., & Rock, C. L. (2006). Curcumin content of turmeric and curry powders. Nutrition and cancer, 55(2), 126-131.
  3. Prasad, S., Tyagi, A. K., & Aggarwal, B. B. (2014). Recent developments in delivery, bioavailability, absorption and metabolism of curcumin: the golden pigment from golden spice. Cancer research and treatment: official journal of Korean Cancer Association, 46(1), 2.
  4. Betts, J. W., & Wareham, D. W. (2014). In vitro activity of curcumin in combination with epigallocatechin gallate (EGCG) versus multidrug-resistant Acinetobacter baumannii. BMC microbiology, 14(1), 1-5.
  5. Eom, D. W., Lee, J. H., Kim, Y. J., Hwang, G. S., Kim, S. N., Kwak, J. H., … & Yamabe, N. (2015). Synergistic effect of curcumin on epigallocatechin gallate-induced anticancer action in PC3 prostate cancer cells. BMB reports, 48(8), 461.