Metformine activeert AMPK, maar verhoogt homocysteine

metformine ampk homocysteine

Hoe verhoudt metformine zich met natuurlijke AMPK activatoren?

Gebruik je metformine? Dan is het misschien handig om je homocysteine waarden op peil te houden.

Metformine is een medicijn dat vooral wordt voorgeschreven aan diabetici, om de insulineresistentie te verbeteren. Dit effect vindt plaats middels stimulatie van het eiwit AMPK, welke een belangrijke rol speelt in cellulaire energie regulatie (1).

Het risico van verhoogde homocysteine waarden

Eén van de risico’s van metformine is de verhoogde vorming van homocysteine. Dit effect vinden we niet alleen bij diabetici die metformine slikken (2, 3), maar ook bij patiënten die metformine gebruiken om het cardiovasculaire risico te verlagen (4).

Verhoogde homocysteine waarden worden gerelateerd aan een hoger sterfecijfer onder mensen met coronaire vaatziekten (5). Onderzoekers veronderstellen dat het risico op hart- en vaataandoeningen door verhoogde homocysteine waarden ongeveer net zo groot is, als dat van iemand die iedere dag 20 sigaretten rookt (6).

Genoeg redenen om je homocysteine waarden op peil te houden, zeker als je metformine gebruikt! Gelukkig zijn er ook natuurlijke componenten die AMPK stimuleren én eveneens een gunstig effect hebben op de insulineresistentie, te noemen; resveratrol (6), pterostilbeen (7), quercetine (8), en OPC (9). 

metformine homocysteine ampk
Onderzoekers vonden een correlatie tussen metformine inname en verhoogde homocysteine waarden (3). Vermoed wordt dat metformine op directe wijze homocysteine waarden verhoogt.

AMPK activatoren die homocysteine waarden verlagen

Maar hebben deze natuurlijke componenten dan niet hetzelfde negatieve effect op homocysteine waarden? Nee! Sterker nog, ze verlagen de homocysteine waarden.

De componenten die in de vorige alinea genoemd werden, zorgen in combinatie met metformine voor een sterker effect op AMPK (10, 11, 12), maar bevatten ook de eigenschap om risico’s van metformine te verlagen. Dit komt doordat deze natuurlijke AMPK activatoren in tegenstelling tot metformine, de homocysteine waarden verlagen (13, 14, 15, 16, 17). 

Conlusie

Door continu AMPK te onderdrukken door middel van leefstijl of dieet, wordt het lichaam steeds meer resistent voor insuline. Om de insulineresistentie op peil te houden, krijgen sommige patiënten metformine toegediend. Metformine is een effectief geneesmiddel om AMPK te activeren, maar verhoogt helaas wel de homocysteine waarden. 

Het hebben van verhoogde homocysteine waarden kan bepaalde gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Om deze risico’s te verkleinen, kun je gebruik maken van natuurlijke AMPK-activatoren als; pterostilbeen, resveratrol, quercetine, en OPC. 

De verlaging van het risico van metformine vindt enerzijds plaats doordat natuurlijke AMPK-activatoren in tegenstelling tot metformine de aanmaak van homocysteine onderdrukken, waardoor een betere balans ontstaat. Anderzijds kan (in samenspraak met de huisarts) de dosering van medicatie verlaagd worden, wanneer deze wordt gecombineerd met natuurlijke AMPK-activatoren. Dit komt doordat deze natuurlijke componenten een synergistische werking hebben metformine. Dat betekent dat het effect van de middelen in combinatie sterker is, dan wanneer slechts één component wordt gebruikt.

 • pterostilbeen kopen

  Strong Heart v2: synergistisch pterostilbeen supplement

  69,99
  In winkelmand
  pterostilbeen kopen

  Strong Heart v2: synergistisch pterostilbeen supplement

  69,99

  ✓ Sterkste formule op de markt

  ✓ Hoge dosering pterostilbeen van 100 mg

  ✓ 60 dagdoseringen per verpakking

  ✓ Beschermt tegen ouderdomsverschijnselen

  ✓ Versterkt het immuunsysteem

  Op voorraad

  4 beoordelingen voor Strong Heart v2: synergistisch pterostilbeen supplement

  1. Fred (geverifieerde eigenaar)

   Ik gebruik dit middel om fit te blijven. Gemiddeld sta ik twee keer per week op de crosstrainer en vind ik het moeilijk dit op hetzelfde niveau te blijven doen, naarmate ik ouder word. Ik gebruik dit voedingssupplement nu al een tijdje en houd het sinds dien langer vol op de crosstrainer. Na een jaar lang op een plateau te hebben gezeten, is het me gelukt om mijn huidige PR te verbreken. Om die reden ben ik overtuigd dat dit middel een positieve impact heeft op cardiovasculaire functies.

  2. Sophie H.

   I feel very good, very energized and my skin looks much better !
   I would recommend this product.

   • W.S.A.M. van der Linden, MSc

    Thank you for your review! Funny to see how Strong Heart is used for different purposes

  3. Frans van Winden

   Doe al jaren aan wedstrijdsport, ben nu 48 jaar en gebruik dit voedingssupplement nu enkele weken. Vind het resultaat verbluffend, trap 50 watt meer bij m’n omslagpunt en heb een nieuw PR VO2 Max.

   • W.S.A.M. van der Linden, MSc

    Dit zijn de reacties waar we het voor doen! Bedankt voor uw recensie en leuk dat u de behaalde resultaten met ons heeft gedeeld. Groet, Wouter

  4. Ingrid (geverifieerde eigenaar)

   Na dit produkt enige tijd gebruikt te hebben merk ik dat ik meer spierkracht heb gekregen. Dit uit zich onder andere tijdens het fietsen, dit gaat makkelijker en ik houd het veel langer vol. (62 jaar)

  Een beoordeling toevoegen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • curcumine kopen

  Bright Mind: Synergistisch curcumine supplement

  29,99
  In winkelmand
  curcumine kopen

  Bright Mind: Synergistisch curcumine supplement

  29,99

  ✓ Extra sterk: bevat 500 mg curcumine

  ✓ 60 dagdoseringen per verpakking

  ✓ Verrijkt met Bioperine©, EGCG en theanine

  ✓ Voor een heldere geest

  ✓ Voor soepele gewrichten

  Op voorraad

  2 beoordelingen voor Bright Mind: Synergistisch curcumine supplement

  1. Steven Bosch (geverifieerde eigenaar)

   Dit product tegen gekomen tijdens een zoektocht naar verbetering van de gezondheid van mijn brein. Met Wouter contact gehad over wat de voordelen zijn van dit product tegenover enkele andere producten. In mijn ogen is dit een hoogwaardig product wat levert wat er in de beschrijving wordt omschreven. Resultaten van dagelijkse inname waren voor mij dat ik mij metaal en fysiek fit door voelde. Bijkomend voordeel was dat het voelde alsof ik beter tegen katers kon.

  2. Ingrid (geverifieerde eigenaar)

   De voornaamste reden voor mij om Bright Mind te kopen is om mijn gewrichten te beschermen. Na een aantal dagen werd pijn die ik normaal gesproken ervaar van het vele lopen, aanzienlijk minder. Zelfs een stedentrip met mijn dochter die nogal van wandelen houdt, ging me goed af.

  Een beoordeling toevoegen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • resveratrol kopen

  ResveraShield: synergistisch resveratrol supplement

  49,99
  In winkelmand
  resveratrol kopen

  ResveraShield: synergistisch resveratrol supplement

  49,99

  ✓ Goed voor de weerstand

  ✓ Met 200 mg trans-resveratrol

  ✓ Versterkt met Bioperine© en niacinamide

  ✓ Beschermt tegen ouderdomsverschijnselen

  Op voorraad

  Beoordelingen

  Er zijn nog geen beoordelingen.

  Wees de eerste om “ResveraShield: synergistisch resveratrol supplement” te beoordelen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben de beste componenten om AMPK te stimuleren gecombineerd tot onze meest krachtige formule: Strong Heart. De ingrediënten gaan feilloos samen, maar hebben dus ook een synergistische werking met metformine. De synergistische werking zorgt voor een groter effect van metformine, terwijl het de risico’s van het medicijn juist beperkt.

Suppletie met Strong Heart maakt het daardoor mogelijk om- in samenspraak met de huisarts- medicatie inname te verlagen en op die manier minder risico te lopen op eventuele bijwerkingen van medicatie.

Niet overtuigd van suppletie met Strong Heart? Bekijk dan hier de voordelen van met name resveratrol en lees in ons blog wat ons product zo effectief maakt.

Literatuurlijst

1. Zhou, G., Myers, R., Li, Y., Chen, Y., Shen, X., Fenyk-Melody, J., … & Moller, D. E. (2001). Role of AMP-activated protein kinase in mechanism of metformin action. The Journal of clinical investigation, 108(8), 1167-1174.

2. Wulffele, M. G., Kooy, A., Lehert, P., Bets, D., Ogterop, J. C., Borger Van Der Burg, B., … & Stehouwer, C. D. A. (2003). Effects of short‐term treatment with metformin on serum concentrations of homocysteine, folate and vitamin B12 in type 2 diabetes mellitus: a randomized, placebo‐controlled trial. Journal of internal medicine, 254(5), 455-463.

3. Wile, D. J., & Toth, C. (2010). Association of metformin, elevated homocysteine, and methylmalonic acid levels and clinically worsened diabetic peripheral neuropathy. Diabetes care, 33(1), 156-161.

4. Carlsen, S. M., Følling, I., Grill, V., Bjerve, K. S., Schneede, J., & Refsum, H. (1997). Metformin increases total serum homocysteine levels in non-diabetic male patients with coronary heart disease. Scandinavian journal of clinical and laboratory investigation, 57(6), 521-527.

5. Nygård, O., Nordrehaug, J. E., Refsum, H., Ueland, P. M., Farstad, M., & Vollset, S. E. (1997). Plasma homocysteine levels and mortality in patients with coronary artery disease. New England Journal of Medicine, 337(4), 230-237.

6. Gu, X. S., Wang, Z. B., Ye, Z., Lei, J. P., Li, L., Su, D. F., & Zheng, X. (2014). Resveratrol, an activator of SIRT1, upregulates AMPK and improves cardiac function in heart failure. Genet Mol Res, 13(1), 323-335.

7. Liu, D., Ma, Z., Xu, L., Zhang, X., Qiao, S., & Yuan, J. (2019). PGC1α activation by pterostilbene ameliorates acute doxorubicin cardiotoxicity by reducing oxidative stress via enhancing AMPK and SIRT1 cascades. Aging (Albany NY), 11(22), 10061.

8. Qiu, L., Luo, Y., & Chen, X. (2018). Quercetin attenuates mitochondrial dysfunction and biogenesis via upregulated AMPK/SIRT1 signaling pathway in OA rats. Biomedicine & Pharmacotherapy, 103, 1585-1591.

9. Wang, Z., Su, B., Fan, S., Fei, H., & Zhao, W. (2015). Protective effect of oligomeric proanthocyanidins against alcohol-induced liver steatosis and injury in mice. Biochemical and biophysical research communications, 458(4), 757-762.

10. Zhao, W., Li, A., Feng, X., Hou, T., Liu, K., Liu, B., & Zhang, N. (2016). Metformin and resveratrol ameliorate muscle insulin resistance through preventing lipolysis and inflammation in hypoxic adipose tissue. Cellular signalling, 28(9), 1401-1411.

11. Frendo‐Cumbo, S., MacPherson, R. E., & Wright, D. C. (2016). Beneficial effects of combined resveratrol and metformin therapy in treating diet‐induced insulin resistance. Physiological reports, 4(15), e12877.

12. Bruckbauer, A., & Zemel, M. B. (2013). Synergistic effects of metformin, resveratrol, and hydroxymethylbutyrate on insulin sensitivity. Diabetes, metabolic syndrome and obesity: targets and therapy, 6, 93.

13. Currò, M., Trovato‐Salinaro, A., Gugliandolo, A., Koverech, G., Lodato, F., Caccamo, D., … & Ientile, R. (2015). Resveratrol protects against homocysteine‐induced cell damage via cell stress response in neuroblastoma cells. Journal of Neuroscience Research, 93(1), 149-156.

14. Ma, S. C., Zhang, H. P., Jiao, Y., Wang, Y. H., Zhang, H., Yang, X. L., … & Jiang, Y. D. (2018). Homocysteine-induced proliferation of vascular smooth muscle cells occurs via PTEN hypermethylation and is mitigated by Resveratrol. Molecular medicine reports, 17(4), 5312-5319.

15. Çelik, N., Vurmaz, A., & Kahraman, A. (2017). Protective effect of quercetin on homocysteine-induced oxidative stress. Nutrition, 33, 291-296.

16. Meng, B., Gao, W., Wei, J., Yang, J., Wu, J., Pu, L., & Guo, C. (2013). Quercetin reduces serum homocysteine level in rats fed a methionine-enriched diet. Nutrition, 29(4), 661-666.

17. Lin, R., Liu, J., Gan, W., & Ding, C. (2007). Protective Effect of Quercetin on the Homocysteine‐Injured Human Umbilical Vein Vascular Endothelial Cell Line (ECV304). Basic & clinical pharmacology & toxicology, 101(3), 197-202.