Wat maakt resveratrol gezond? Lees hier de 6 voordelen van resveratrol

wat maakt resveratrol gezond

Wat is resveratrol?

Resveratrol is een krachtige van nature voorkomende antixoidant, die door onder andere druiven en bessen wordt geproduceerd als reactie op stress. Naast de antixodatieve werking, heeft resveratrol ook een antivirale en ontstekingsremmende werking.

Resveratrol heeft veel aandacht gewonnen in de wetenschap, omdat het in sommige organismen een levensduur verlengende werking heeft. Dit komt door het effect van resveratrol op genexpressie door SIRT1, AMPK en mTOR. Het middel wordt dan ook vaak als anti-aging supplement gebruikt. 

Alhoewel het levensduur verlengende effect niet in onderzoek bij mensen is gerepliceerd, lijkt het middel wel een positief effect te hebben op kwaliteit van leven. Zo blijkt uit tal van onderzoeken die aantonen dat resveratrol een positief effectief heeft op de bloeddruk, vetcellen, de hersenen, de huid en de botten. 

1. Resveratrol heeft een antivirale werking

Resveratrol heeft een antivirale werking, zo blijkt resveratrol in vitro (in glas) effectief in het bestrijden van het door COVID-19 verzoorzaakte SARS-CoV-2 (1). Hetzelfde effect werd ook gevonden voor andere virussen, waaronder MERS-CoV (2), herpes (3) en het rhinovirus (4). Een combinatie van resveratrol en pterostilbeen kon in vitro ook replicatie van het HIV-1 virus voorkomen (5). 

Alhoewel de onderzoeken aantonen dat resveratrol bepaalde virussen effectief kan bestrijden, betekent dit niet per definitie dat dergelijke effecten ook gevonden worden bij suppletie met resveratrol. Om uitspraken te kunnen doen over de eventuele werking van resveratrol bij bestrijding van bijvoorbeeld het huidige coronavirus, zal onderzoek plaats moeten vinden met menselijke deelnemers, waarbij sprake is van willekeurige toewijzing in condities (experimenteel versus controle).

resveratrol coronavirus covid19

2. Resveratrol reguleert de bloeddruk

Resveratrol kan de bloeddruk reguleren. Dit effect heeft resveratrol te danken aan de antioxidatieve werking op endotheelcellen, welke een laagje vormen aan de binnenkant van bloedvaten (6). Gezonde endotheelcellen zijn belangrijk voor regulatie van de bloeddruk (7). 

Veel onderzoek naar resveratrol en de bloeddruk vond plaats in experimenten op ratten. Uit deze experimenten bleek dat resveratrol het ontwikkeling van een hoge bloeddruk bij genetische aanleg kon voorkomen (8). In ander onderzoek werd gevonden dat resveratrol een hoge bloeddruk kon voorkomen, wanneer het ontwikkelen van een hoge bloeddruk werd gestimuleerd door suppletie met bloeddruk verhogende middelen (9).

blood pressure resveratrol

Er is maar weinig onderzoek gedaan naar het effect van resveratrol op de bloeddruk bij mensen. Uit één zo’n onderzoek bleek slechts 50 mg resveratrol een goede toevoeging te zijn op het medicijn Dapril (10). Deelnemers met primaire hypertensie die gedurende twee jaar lang 50 mg resveratrol gebruikten naast hun medicatie, zagen een significante verbetering in bloeddrukwaarden in vergelijking met deelnemers die alleen medicatie slikten.

In een ander zoek kregen deelnemers met obesitas, maar met een “gezonde” gemiddelde systolische bloeddruk van 132 (11). Deelnemers die gedurende 30 dagen 150 mg resveratrol toegediend kregen, zagen een signifancte verlaging van systolische bloeddruk naar 124,7. Dit terwijl de controlegroep geen verbetering zag in bloeddruk waarden.

3. Resveratrol verbetert de insuline resistentie

Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat glucose (ook bekend als bloedsuiker) in het bloed beter wordt opgenomen door lichaamscellen, die glucose gebruiken als energie. Wanneer men eet, komt er glucose in de bloedbaan terecht. Als reactie hierop, produceert de alvleesklier insuline. Dankzij deze insuline daalt de bloedsuikerspiegel, doordat glucose uit het bloed zich naar de lichaamscellen verplaatst. Op deze manier reguleert insuline de bloedsuikerspiegel. Een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt voor behoud van een stabiel energieniveau.

Wanneer lichaamscellen niet goed reageren op insuline en hierdoor minder glucose opnemen, spreekt men van insulineresistentie. Als reactie op insulineresistentie zal de alvleesklier nog meer insuline gaan produceren, om met een hogere insuline stimulans de lichaamscellen toch glucose op te kunnen laten nemen. Wanneer de alvleesklier voldoende insuline aan kan maken om deze resistente lichaamscellen van glucose te voorzien, is het mogelijk dat iemand die zeer resistent is voor insuline toch een gezonde bloedsuikerspiegel heeft. Wanneer lichaamscellen bij een hoge insuline stimulans geen glucose meer opnemen, kan dit een bedreiging vormen voor de gezondheid.

Resveratrol kan helpen om de insuline gevoeligheid te verhogen bij mensen met diabetes mellitus type 2 (12). Voor dit onderzoek werden deelnemers die gediagnosticeerd waren met diabetes mellitus type 2 willekeurig onderverdeeld in twee groepen, waarbij de ene groep 10 mg resveratrol per dag kreeg en de controle-groep een placebo ontving. Na vier weken bleek een signifcant verschil in insulineresistentie, ten gunste van de groep die 10 mg resveratrol per dag ontving. Niet alleen bepaalde kruidenextracten, maar ook metformine (een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven aan patiënten met diabetes mellitus type 2) kan een positief effect hebben op insuline gevoeligheid (13). Sterker nog, resveratrol en metformine gaan goed samen. Het is waarschijnlijk dat resveratrol 

4. Resveratrol bevordert vetverlies

Resveratrol bevordert vetverlies doordat het de energieproductie in de vorm van ATP bevordert in mitochondriën. Dit effect vindt plaats door verhoogde SIRT1 activatie door resveratrol (maar ook pterostilbeen). 

In een onderzoek naar het effect van resveratrol op lichaamsgewicht kregen ratten gedurende 60 dagen wel of geen resveratrol toegediend (14). Ratten in de experimentele groep zagen een verlaging in lichaamsgewicht en verbetering in cholesterol, in vergelijking met de controlegroep. 

Onlangs werd een meta-analytisch onderzoek gepubliceerd waarbij 36 experimenten werden geanalyseerd, die de rol van resveratrol bij gewichtverlies onderzochten (15). De onderzoeken kenden een experimentele groep én een controlegroep, waarbij deelnemers willekeurig werden toegewezen in één van de condities. De auteurs van het artikel trekken de conclusie dat resveratrol over het algemeen leidt tot gewichtsverlies, verlaging van BMI, verminderde taille omtrek, en vermindering van totale vetmassa.

resveratrol vet verlies fat loss

5. Resveratrol is goed voor het cholesterol

Resveratrol heeft een regulerende werking op het cholesterol gehalte (16). Dit effect heeft resveratrol te danken aan zijn antioxidatieve werking op lipides. Zo bleek uit onderzoek in glas waarbij menselijke cellen werden gebruikt, dat resveratrol lipideperoxidatie kan voorkomen (17). Hierdoor nam het “slechte” LDL-cholesterol af (17).

In een ander onderzoek werd bij mensen met overgewicht die een hartinfarct hebben gehad, onderzocht of resveratrol leidt tot vermindering in LDL-cholesterol (18). Aan het onderzoek deden 40 deelnemers mee die willekeurig werden toegewezen tot de controle groep of de experimentele groep. Deelnemers in de experimentele groep kregen 10 mg trans-resveratrol, terwijl de controle groep een placebo ontving. Deelnemers die resveratrol ontvingen, zagen verbeteringen in vasolidatie (door verbeterde bloeddoorstroming) en verbetering in functie van de linker hartkamer. Er werd een gunstige trend gevonden in verlaging van LDL-cholesterol, deze was echter niet significant. 

Alhoewel de verbetering in LDL-cholesterol in het onderzoek niet significant was, zijn de resultaten van het onderzoek veelbelovend. Er was slechts 10 mg resveratrol gebruikt voor het onderzoek en toch werden verschillen gevonden tussen de controle- en experimentele groep.

6. Resveratrol is goed voor de hersenen

In doseringen vanaf 250 mg kan resveratrol de bloed-hersenbarrière oversteken (19). Dankzij de hogere biobeschikbaarheid van pterostilbeen, kan pterostilbeen vanaf zo’n 50 mg de bloed-hersenbarrière oversteken. In combinatie met elkaar en met piperine ligt deze dosering nog lager.

Doordat resveratrol de bloed-hersenbarrière over kan steken, verbetert de bloeddoorstroming in de hersenen. Het effect van verbeterde cerebrale bloeddoorstroming werd in meerdere onderzoeken gevonden (20, 21, 22). In deze onderzoeken werd ook gekeken naar verbetering in cognitieve functies. In één van de eerste onderzoeken- uit 2010- naar het effect van resveratrol op cognitie, leek het erop dat resvertrol geen invloed heeft op cognitieve functies (20). 

In ander onderzoek werd gevonden dat resveratrol wel degelijk een positief effect heeft op cognitie (21). 80 Vrouwen tussen de 45 en 85 jaar werden willekeurig toegewezen tot de experimentele- en controlegroep. Deelnemers in de experimentele groep ontvingen gedurende 14 weken twee keer per dag 75 mg resveratrol, terwijl deelnemers in de controlegroep een placebo ontvingen. Ten aanvang van het onderzoek moesten deelnemers verschillende cognitieve testen uitvoeren, waarmee cognitieve capaciteit werd gemeten. Deelnemers in de experimentele groep zagen significante verbeteringen in cognitie, in vergelijking met deelnemers in de controlegroep.

Het effect van verbetering in cognitie werd ook in een ander onderzoek aangetoond, waarbij gebruik werd gemaakt van een “within-subject design” (22). Hierbij ontvingen deelnemers een placebo, 250 mg resveratrol, of 250 mg resveratrol en 20 mg piperine (zwarte peper extract), waarna ze de congitieve taken uit dienden te voeren. Er zat minimaal een week tijd tussen de verschillende meetmomenten. Uit het onderzoek bleek dat deelnemers beter waren in het uitvoeren van cognitieve taken, na eenmalige inname van resveratrol. Dit effect werd nog eens vergroot door toevoeging van piperine (in onze producten maken we gebruik van het gepatenteerde BioPerine®). 

walnoten hersenen cognitie resveratrol

 

Resveratrol heeft een beschermende rol bij muizen met de ziekte van Alzheimer (23). Zo bleek dat muizen die resveratrol ontvingen meer nieuwe neuronen aanmaakten in de hersenen, ten opzichte van muizen met de ziekte van Alzheimer die geen resveratrol ontvingen. Of een dergelijk effect ook plaatsvindt in de hersenen van mensen, moet nog blijken.

De beste resveratrol producten vind je bij Elixir Life

De formules van Elixir Life zijn speciaal ontwikkeld om SIRT1 en NAD+ te stimuleren, met als doel om lichaamscellen en dan met name onze mitochondriën gezond te houden. Doordat we ons eigen onderzoek doen en hiermee ver voorlopen op kennis waar onze concurrenten over beschikken, kunnen we de beste formules aanbieden binnen deze prijscategorie. 

Bij de ontwikkeling van onze producten hebben we aan alle beperkingen van doorsnee voedingssupplementen gedacht. We gebruiken voor onze producten ingrediënten van de hoogst mogelijke kwaliteit, die op een hoog percentage zijn gestandaardiseerd. Daarnaast gebruiken we ingrediënten die feilloos op elkaar aansluiten en elkaar ondersteunen.

ResveraShield is een uitstekend resveratrol supplement ter ondersteuning van de algehele gezondheid. Bright Mind is ons hoogwaardige curcumine product met een twist, bedoeld om de hersencellen gezond te houden. Strong Heart is ons paradepaardje, speciaal ontwikkeld om het cardiovasculaire systeem een boost te geven.

 • Strong Heart v2: synergistische boost voor mitochondriën

  69,99
  In winkelmand

  Strong Heart v2: synergistische boost voor mitochondriën

  69,99

  Op voorraad

  4 beoordelingen voor Strong Heart v2: synergistische boost voor mitochondriën

  1. Fred (geverifieerde eigenaar)

   Ik gebruik dit middel om fit te blijven. Gemiddeld sta ik twee keer per week op de crosstrainer en vind ik het moeilijk dit op hetzelfde niveau te blijven doen, naarmate ik ouder word. Ik gebruik dit voedingssupplement nu al een tijdje en houd het sinds dien langer vol op de crosstrainer. Na een jaar lang op een plateau te hebben gezeten, is het me gelukt om mijn huidige PR te verbreken. Om die reden ben ik overtuigd dat dit middel een positieve impact heeft op cardiovasculaire functies.

  2. Sophie H.

   I feel very good, very energized and my skin looks much better !
   I would recommend this product.

   • W.S.A.M. van der Linden, MSc

    Thank you for your review! Funny to see how Strong Heart is used for different purposes

  3. Frans van Winden

   Doe al jaren aan wedstrijdsport, ben nu 48 jaar en gebruik dit voedingssupplement nu enkele weken. Vind het resultaat verbluffend, trap 50 watt meer bij m’n omslagpunt en heb een nieuw PR VO2 Max.

   • W.S.A.M. van der Linden, MSc

    Dit zijn de reacties waar we het voor doen! Bedankt voor uw recensie en leuk dat u de behaalde resultaten met ons heeft gedeeld. Groet, Wouter

  4. Ingrid (geverifieerde eigenaar)

   Na dit produkt enige tijd gebruikt te hebben merk ik dat ik meer spierkracht heb gekregen. Dit uit zich onder andere tijdens het fietsen, dit gaat makkelijker en ik houd het veel langer vol. (62 jaar)

  Een beoordeling toevoegen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • ResveraShield: resveratrol immuunsysteem ondersteuning

  49,99
  In winkelmand

  ResveraShield: resveratrol immuunsysteem ondersteuning

  49,99

  Op voorraad

  Beoordelingen

  Er zijn nog geen beoordelingen.

  Wees de eerste om “ResveraShield: resveratrol immuunsysteem ondersteuning” te beoordelen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • bright mind curcumine

  Bright Mind: synergistische curcumine formule

  29,99
  In winkelmand
  bright mind curcumine

  Bright Mind: synergistische curcumine formule

  29,99

  Op voorraad

  2 beoordelingen voor Bright Mind: synergistische curcumine formule

  1. Steven Bosch (geverifieerde eigenaar)

   Dit product tegen gekomen tijdens een zoektocht naar verbetering van de gezondheid van mijn brein. Met Wouter contact gehad over wat de voordelen zijn van dit product tegenover enkele andere producten. In mijn ogen is dit een hoogwaardig product wat levert wat er in de beschrijving wordt omschreven. Resultaten van dagelijkse inname waren voor mij dat ik mij metaal en fysiek fit door voelde. Bijkomend voordeel was dat het voelde alsof ik beter tegen katers kon.

  2. Ingrid (geverifieerde eigenaar)

   De voornaamste reden voor mij om Bright Mind te kopen is om mijn gewrichten te beschermen. Na een aantal dagen werd pijn die ik normaal gesproken ervaar van het vele lopen, aanzienlijk minder. Zelfs een stedentrip met mijn dochter die nogal van wandelen houdt, ging me goed af.

  Een beoordeling toevoegen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Literatuurlijst

 1. ter Ellen, B. M., Kumar, N. D., Bouma, E. M., Troost, B., van de Pol, D. P. I., van der Ende-Metselaar, H. H., … & van der Voort, P. H. J. (2020). Resveratrol And Pterostilbene Potently Inhibit SARS-CoV-2 Infection In Vitro. bioRxiv.
 2. Lin, S. C., Ho, C. T., Chuo, W. H., Li, S., Wang, T. T., & Lin, C. C. (2017). Effective inhibition of MERS-CoV infection by resveratrol. BMC infectious diseases, 17(1), 1-10.
 3. Baldassarre, M. E., Di Mauro, A., Labellarte, G., Pignatelli, M., Fanelli, M., Schiavi, E., … & Laforgia, N. (2020). Resveratrol plus carboxymethyl-β-glucan in infants with common cold: A randomized double-blind trial. Heliyon, e03814.
 4. Docherty, J. J., Fu, M. M. H., Stiffler, B. S., Limperos, R. J., Pokabla, C. M., & DeLucia, A. L. (1999). Resveratrol inhibition of herpes simplex virus replication. Antiviral research, 43(3), 145-155.
 5. Chan, C. N., Trinité, B., & Levy, D. N. (2017). Potent inhibition of HIV-1 replication in resting CD4 T cells by resveratrol and pterostilbene. Antimicrobial agents and chemotherapy, 61(9).
 6. Kao, C. L., Chen, L. K., Chang, Y. L., Yung, M. C., Hsu, C. C., Chen, Y. C., … & Hwang, S. J. (2010). Resveratrol protects human endothelium from H2O2-induced oxidative stress and senescence via SirT1 activation. Journal of atherosclerosis and thrombosis, 17(9), 970-979.
 7. Bautista, L. E. (2003). Inflammation, endothelial dysfunction, and the risk of high blood pressure: epidemiologic and biological evidence. Journal of human hypertension, 17(4), 223-230.
 8. Cao, X., Luo, T., Luo, X., & Tang, Z. (2014). Resveratrol prevents AngII-induced hypertension via AMPK activation and RhoA/ROCK suppression in mice. Hypertension Research, 37(9), 803-810.
 9. Dolinsky, V. W., Chakrabarti, S., Pereira, T. J., Oka, T., Levasseur, J., Beker, D., … & Davidge, S. T. (2013). Resveratrol prevents hypertension and cardiac hypertrophy in hypertensive rats and mice. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-Molecular Basis of Disease, 1832(10), 1723-1733.
 10. Theodotou, M., Fokianos, K., Mouzouridou, A., Konstantinou, C., Aristotelous, A., Prodromou, D., & Chrysikou, A. (2017). The effect of resveratrol on hypertension: A clinical trial. Experimental and therapeutic medicine, 13(1), 295-301.
 11. Timmers, S., Konings, E., Bilet, L., Houtkooper, R. H., van de Weijer, T., Goossens, G. H., … & Moonen-Kornips, E. (2011). Calorie restriction-like effects of 30 days of resveratrol supplementation on energy metabolism and metabolic profile in obese humans. Cell metabolism, 14(5), 612-622.
 12. Brasnyó, P., Molnár, G. A., Mohás, M., Markó, L., Laczy, B., Cseh, J., … & Mészáros, L. G. (2011). Resveratrol improves insulin sensitivity, reduces oxidative stress and activates the Akt pathway in type 2 diabetic patients. British Journal of Nutrition, 106(3), 383-389.
 13. Bruckbauer, A., & Zemel, M. B. (2013). Synergistic effects of metformin, resveratrol, and hydroxymethylbutyrate on insulin sensitivity. Diabetes, metabolic syndrome and obesity: targets and therapy, 6, 93.
 14. Mendes, K. L., de Pinho, L., Andrade, J. M. O., Paraíso, A. F., Lula, J. F., Macedo, S. M., … & Santos, S. H. S. (2016). Distinct metabolic effects of resveratrol on lipogenesis markers in mice adipose tissue treated with high-polyunsaturated fat and high-protein diets. Life sciences, 153, 66-73.
 15. Tabrizi, R., Tamtaji, O. R., Lankarani, K. B., Akbari, M., Dadgostar, E., Dabbaghmanesh, M. H., … & Asemi, Z. (2020). The effects of resveratrol intake on weight loss: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Critical reviews in food science and nutrition, 60(3), 375-390.
 16. Bonnefont-Rousselot, D. (2016). Resveratrol and cardiovascular diseases. Nutrients, 8(5), 250.
 17. Berrougui, H., Grenier, G., Loued, S., Drouin, G., & Khalil, A. (2009). A new insight into resveratrol as an atheroprotective compound: inhibition of lipid peroxidation and enhancement of cholesterol efflux. Atherosclerosis, 207(2), 420-427.
 18. Magyar, K., Halmosi, R., Palfi, A., Feher, G., Czopf, L., Fulop, A., … & Szabados, E. (2012). Cardioprotection by resveratrol: A human clinical trial in patients with stable coronary artery disease. Clinical hemorheology and microcirculation, 50(3), 179-187.
 19. Wang, Q., Xu, J., Rottinghaus, G. E., Simonyi, A., Lubahn, D., Sun, G. Y., & Sun, A. Y. (2002). Resveratrol protects against global cerebral ischemic injury in gerbils. Brain research, 958(2), 439-447.
 20. Kennedy, D. O., Wightman, E. L., Reay, J. L., Lietz, G., Okello, E. J., Wilde, A., & Haskell, C. F. (2010). Effects of resveratrol on cerebral blood flow variables and cognitive performance in humans: a double-blind, placebo-controlled, crossover investigation. The American journal of clinical nutrition, 91(6), 1590-1597.
 21. Wightman, E. L., Reay, J. L., Haskell, C. F., Williamson, G., Dew, T. P., & Kennedy, D. O. (2014). Effects of resveratrol alone or in combination with piperine on cerebral blood flow parameters and cognitive performance in human subjects: a randomised, double-blind, placebo-controlled, cross-over investigation. British Journal of Nutrition, 112(2), 203-213.
 22. Evans, H. M., Howe, P. R., & Wong, R. H. (2017). Effects of resveratrol on cognitive performance, mood and cerebrovascular function in post-menopausal women; a 14-week randomised placebo-controlled intervention trial. Nutrients, 9(1), 27.
 23. Wang, X., Ma, S., Yang, B., Huang, T., Meng, N., Xu, L., … & Zhang, T. (2018). Resveratrol promotes hUC-MSCs engraftment and neural repair in a mouse model of Alzheimer’s disease. Behavioural brain research, 339, 297-304.
 24.