Resveratrol en pterostilbeen kunnen het SARS-CoV-2 in vitro effectief bestrijden

pexels-karolina-grabowska-4021781

Het UMCG onderzocht het antivirale effect van resvertrol en pterostilbeen op het coronavirus in vitro

Onlangs werd door het Universitair Medisch Centrum Groningen een onderzoeksartikel gepubliceerd (1). Hierin werd gekeken naar het effect van resveratrol en pterostilbeen op COVID-19. Van beide middelen is immers bekend dat deze een antivirale werking hebben.

Voor het onderzoek werden cellen uit de luchpijpvertakking van mensen in vitro (ofwel: in glas, dus buiten het lichaam) gecultiveerd. Zowel resveratrol als pterostilbeen bleken in vitro het virus goed te kunnen bestrijden. Zo nam het aantal virale deeltjes in de cellen bij behandeling met resveratrol binnen 48 uur met maarliefst 99.3% af. Ook werden minder nieuwe viruscellen geproduceerd, in vergelijking met de cellen die niet behandeld werden. Zie onderstaande afbeelding voor een weergave van dit effect.

 

resveratrol pterostilbeen covid-19 sars-cov-2
Weergave van de reproductie van het SARS-CoV-2 virus in vergelijking met de controle-condities. Gemeten 12, 24 en 48 uur na aanvang van het experiment.

Hoe kunnen we deze onderzoeksresultaten interpreteren?

De resultaten van het onderzoek zijn niet echt verassend, een soortgelijk effect werd jaren geleden ook gevonden bij onderzoek naar het coronavirus MERS-CoV virus, dat in 2015 het Midden-Oosten trof (2).

 

Maar wat betekenen deze onderzoeksresultaten voor ons? Moeten we massaal resveratrol gaan slikken? Allereerst moeten we rekening houden met het feit dat de experimenten plaatsvonden in cellen, die buiten het lichaam werden gecultiveerd. Alhoewel dit indicaties geeft voor de antivirale werking van resveratrol en pterostilbeen bij SARS-CoV-2, is dit geen garantie dat deze middelen als voedingssupplement eveneens effectief het coronavirus bestrijden.

 

Er zal meer onderzoek gedaan moeten worden om erachter te komen of suppletie met resveratrol en pterostilbeen ook in het menselijk lichaam effectief het coronavirus kan bestrijden en/ of symptomen kan verminderen. Met een zak geld zouden we hier bij Elixir Life maar al te graag een gedegen onderzoek voor opzetten! Misschien iets voor in de toekomst…

Resveratrol en pterostilbeen van Elixir Life

Bij Elixir Life doen continu onderzoek naar resveratrol, om onze formules te verfijnen tot perfectie. Het resultaat zijn twee ongeëvenaarde resveratrol supplementen die de beloftes van resveratrol waar maken. ResveraShield is een uitstekend resveratrol supplement ter ondersteuning van de algehele gezondheid. Strong Heart is ons paradepaardje met een hoge dosering pterostilbeen, speciaal ontwikkeld om het cardiovasculaire systeem een boost te geven.

Bij de ontwikkeling van onze resveratrol producten hebben we aan alle beperkingen van doorsnee resveratrol producten gedacht. We gebruiken voor onze producten hoge doseringen trans-resveratrol, die overeen komen met doseringen die in klinische onderzoeken worden gebruikt. Onze resveratrol is gestandaardiseerd op 98% en is daarmee van de hoogste kwaliteit. Onze formules zijn speciaal ontwikkeld om resveratrol optimaal te benutten. Dit doen we door middel van slimme formules, met ingrediënten die feilloos op elkaar aansluiten. 

Literatuurlijst

 

  1. ter Ellen, B. M., Kumar, N. D., Bouma, E. M., Troost, B., van de Pol, D. P. I., van der Ende-Metselaar, H. H., … & van der Voort, P. H. J. (2020). Resveratrol And Pterostilbene Potently Inhibit SARS-CoV-2 Infection In Vitro. bioRxiv.
  2. Lin, S. C., Ho, C. T., Chuo, W. H., Li, S., Wang, T. T., & Lin, C. C. (2017). Effective inhibition of MERS-CoV infection by resveratrol. BMC infectious diseases, 17(1), 1-10.