Wat is resveratrol?

wat is resveratrol

Wat is resveratrol en waar komt het vandaan?

Resveratrol is een van natuurlijke polyfenol dat onder andere voorkomt in druiven, maar ook blauwe bessen en pinda’s. Planten produceren resveratrol in tijden van biotische stress, bijvoorbeeld als reactie op infecties (1). Met name rode druiven bevatten veel resveratrol. Hierdoor staat rode wijn en dan met name Merlot bekend om zijn hoge concentratie resveratrol (2). 

Resveratrol heeft een antioxidatieve, ontstekingsremmende, antivirale, antiproliferatieve en angio regulatieve werking heeft. Deze effecten zijn gezamelijk verantwoordelijk voor de positieve effecten op de gezondheid. 

Resveratrol-consumptie en lage prevalentie hart- en vaatziekten: de "French Paradox"

In 1992 werd resveratrol populair onder wetenschappers, nadat onderzoekers probeerden de “French Paradox” te verklaren (3). Deze paradox omschrijft de tegenstrijdigheid dat de Franse bevolking een lage prevalentie heeft van coronaire hartziekte. Dit terwijl zij gemiddeld gezien een dieet kennen dat hoog is in verzadigde vetten, wat de kans op coronaire hartziekte doet toenemen. Daarom werden de positieve effecten van het mediterrane dieet onderzocht, door te kijken naar verschillen met andere bevolkingsgroepen. Hieruit werd geconcludeerd dat consumptie van alcohol één van de redenen zou zijn voor de relatief lage prevalentie van coronaire hartziekten, onder de Franse bevolking. 

Wat is de link tussen resveratrol en rode wijn?

In 2001 werd een onderzoek uit Denemarken gepubliceerd, waaraan maar liefst 6051 mannen en 7234 vrouwen deelnamen (met een leeftijd van 30 tot 70 jaar). In dit onderzoek werd een lager sterftecijfer van cardiovasculaire en cerebrovasculaire aandoeningen gevonden, bij mensen die weinig tot een gemiddelde hoeveelheid wijn dronken (4). Daarnaast bleek uit dit onderzoek ook, dat het uitmaakte of iemand wijn of bier dronk. Hierbij werd een correlatie gevonden tussen het lagere sterftecijfer en met name consumptie van wijn. Dit was reden genoeg om meer onderzoek te doen naar de positieve effecten van resveratrol.

resveratrol rode wijn
Kenmerken van het mediterrane dieet

Wat leert wetenschappelijk onderzoek ons over resveratrol?

Tot aan 2019 zijn er maar liefst 244 klinische experimenten uitgevoerd om de effecten van resveratrol te onderzoeken (5). Uit deze onderzoeken blijkt dat resveratrol een positief effect op de gezondheid kan hebben bij chronische ziekten, waaronder; cardiovasculaire aandoeningen, diabetes mellitus, hypertensie, ziekte van Alzheimer, leverziekten en carcinoom (bij onder andere borstkanker, darmkanker en myeloom). Al deze ziekten hebben met elkaar gemeen dat de kans om deze op te lopen stijgt door veroudering van het lichaam (6, 7). Studies naar de werking van resveratrol, kunnen misschien een verklaring geven voor dit verband. Onderzoek naar de werking van resveratrol leidt tot meer inzicht in de gemeenschappelijke oorzaak van deze aandoeningen en draagt hopelijk bij aan prevalentie van deze ziekten. 

Benieuwd naar hoe resveratrol nou precies werkt? Lees hier ons artikel over de werking ervan.

Resveratrol van Elixir Life

Bij de ontwikkeling van onze resveratrol producten hebben we aan alle beperkingen van doorsnee resveratrol producten gedacht. Zo gebruiken we voor onze producten hoge doseringen trans-resveratrol, die overeen komen met doseringen die in klinische onderzoeken worden gebruikt. Tevens is onze resveratrol gestandaardiseerd op 98%, hiermee zijn onze ingrediënten van de hoogste kwaliteit. Onze formules zijn speciaal ontwikkeld om het beste uit resveratrol te halen. Dit doen we door middel van slimme formules, met ingrediënten die werkelijk iets aan elkaar toevoegen. 

Bij Elixir Life doen we continu onderzoek naar resveratrol, om onze formules te verfijnen tot perfectie. Het resultaat zijn twee ongeëvenaarde resveratrol supplementen die de beloftes van resveratrol waar maken. ResveraShield is een uitstekend resveratrol supplement ter ondersteuning van de algehele gezondheid. Strong Heart is ons paradepaardje, speciaal ontwikkeld om het cardiovasculaire systeem een boost te geven.

Literatuurlijst

 

  1. Langcake, P., & Pryce, R. J. (1976). The production of resveratrol by Vitis vinifera and other members of the Vitaceae as a response to infection or injury. Physiological Plant Pathology, 9(1), 77-86.
  2. Siemann, E. H., & Creasy, L. L. (1992). Concentration of the phytoalexin resveratrol in wine. American Journal of Enology and Viticulture, 43(1), 49-52.
  3. Renaud, S. D., & de Lorgeril, M. (1992). Wine, alcohol, platelets, and the French paradox for coronary heart disease. The Lancet, 339(8808), 1523-1526.
  4. Grønbaek, M. N., Becker, P. U., Johansen, D., Gottschau, A., Schnohr, P., Hein, H. O., … & Sørensen, T. I. (2001). Beer, wine, spirits and mortality. Results from a prospective population study. Ugeskrift for laeger, 163(21), 2946-2949.
  5. Singh, A. P., Singh, R., Verma, S. S., Rai, V., Kaschula, C. H., Maiti, P., & Gupta, S. C. (2019). Health benefits of resveratrol: Evidence from clinical studies. Medicinal research reviews, 39(5), 1851-1891.
  6. Prasad, S., Sung, B., & Aggarwal, B. B. (2012). Age-associated chronic diseases require age-old medicine: role of chronic inflammation. Preventive medicine, 54, S29-S37.
  7. Omodei, D., & Fontana, L. (2011). Calorie restriction and prevention of age‐associated chronic disease. FEBS letters, 585(11), 1537-1542.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *