Wat is resveratrol en waar komt het vandaan?

Wat is resveratrol en waar komt het vandaan?

Resveratrol is een van nature voorkomend polyfenol dat onder andere voorkomt in druiven, maar ook in blauwe bessen en pinda’s. Planten produceren resveratrol in tijden van biotische stress, bijvoorbeeld als reactie op infecties (1). Met name rode druiven bevatten veel resveratrol, hieraan heeft rode wijn zijn hoge concentratie resveratrol te danken (2). Van resveratrol is bekend dat het een antioxidatieve, ontstekingsremmende, antivirale, antiproliferatieve en angio regulatieve werking heeft. Deze effecten zijn verantwoordelijk voor de positieve effecten op de gezondheid. 

Resveratrol en de "French Paradox"

In 1992 werd resveratrol populair onder wetenschappers, nadat onderzoekers probeerden de “French Paradox” te verklaren (3). Deze paradox omschrijft de tegenstrijdigheid dat de Franse bevolking een lage prevalentie heeft van coronaire hartziekte. Dit terwijl zij gemiddeld gezien een dieet kennen dat hoog is in verzadigde vetten, wat de kans op coronaire hartziekte doet toenemen. Daarom werden de positieve effecten van het mediterrane dieet onderzocht, door te kijken naar verschillen met andere bevolkingsgroepen. Hieruit werd geconcludeerd dat consumptie van alcohol één van de redenen zou zijn voor de relatief lage prevalentie van coronaire hartziekten, onder de Franse bevolking. 

Resveratrol en de link met (rode) wijn

In 2001 werd een onderzoek uit Denemarken gepubliceerd, waaraan maar liefst 6051 mannen en 7234 vrouwen deelnamen (met een leeftijd van 30 tot 70 jaar). In dit onderzoek werd een lager sterftecijfer van cardiovasculaire en cerebrovasculaire aandoeningen gevonden, bij mensen die weinig tot een gemiddelde hoeveelheid wijn dronken (4). Daarnaast bleek uit dit onderzoek ook, dat het uitmaakte of iemand wijn of bier dronk. Hierbij werd een correlatie gevonden tussen het lagere sterftecijfer en met name wijn. Dit was reden genoeg om meer onderzoek te doen naar de positieve effecten van resveratrol.

Kenmerken van het mediterrane dieet

Resveratrol in wetenschappelijk onderzoek

Tot aan 2019 zijn er maar liefst 244 klinische experimenten uitgevoerd om de effecten van resveratrol te onderzoeken (5). Uit deze onderzoeken blijkt dat resveratrol een positief effect op de gezondheid kan hebben bij chronische ziekten, waaronder; cardiovasculaire aandoeningen, diabetes mellitus, hypertensie, ziekte van Alzheimer, leverziekten en carcinoom (bij onder andere borstkanker, darmkanker en myeloom). Al deze ziekten hebben met elkaar gemeen dat de kans om deze op te lopen stijgt door veroudering van het lichaam (6, 7). Studies naar de werking van resveratrol, kunnen misschien een verklaring geven voor dit verband. Onderzoek naar de werking van resveratrol leidt tot meer inzicht in de gemeenschappelijke oorzaak van deze aandoeningen en draagt hopelijk bij aan prevalentie van deze ziekten. 

Benieuwd naar hoe resveratrol nou precies werkt? Lees hier ons artikel over de werking ervan.

Resveratrol van Elixir Life

Bij de ontwikkeling van onze resveratrol producten hebben we aan alle beperkingen van doorsnee resveratrol producten gedacht. Zo gebruiken we voor onze producten hoge doseringen trans-resveratrol, die overeen komen met doseringen die in klinische onderzoeken worden gebruikt. Tevens is onze resveratrol gestandaardiseerd op 98%, hiermee is het van de hoogste kwaliteit. Onze formules zijn speciaal ontwikkeld om het beste uit resveratrol te halen. Dit doen we door middel van slimme formules, met ingrediënten die feilloos op elkaar aansluiten. 

Bij Elixir Life doen we continu onderzoek naar resveratrol, om onze formules te verfijnen tot perfectie. Het resultaat zijn twee ongeëvenaarde resveratrol supplementen die de beloftes van resveratrol waar maken. ResveraShield is een uitstekend resveratrol supplement ter ondersteuning van de algehele gezondheid. Strong Heart is ons paradepaardje, speciaal ontwikkeld om het cardiovasculaire systeem een boost te geven.

 • Strong Heart v2: synergistische boost voor mitochondriën

  69,99
  In winkelmand

  Strong Heart v2: synergistische boost voor mitochondriën

  69,99

  Op voorraad

  4 beoordelingen voor Strong Heart v2: synergistische boost voor mitochondriën

  1. Fred (geverifieerde eigenaar)

   Ik gebruik dit middel om fit te blijven. Gemiddeld sta ik twee keer per week op de crosstrainer en vind ik het moeilijk dit op hetzelfde niveau te blijven doen, naarmate ik ouder word. Ik gebruik dit voedingssupplement nu al een tijdje en houd het sinds dien langer vol op de crosstrainer. Na een jaar lang op een plateau te hebben gezeten, is het me gelukt om mijn huidige PR te verbreken. Om die reden ben ik overtuigd dat dit middel een positieve impact heeft op cardiovasculaire functies.

  2. Sophie H.

   I feel very good, very energized and my skin looks much better !
   I would recommend this product.

   • W.S.A.M. van der Linden, MSc

    Thank you for your review! Funny to see how Strong Heart is used for different purposes

  3. Frans van Winden

   Doe al jaren aan wedstrijdsport, ben nu 48 jaar en gebruik dit voedingssupplement nu enkele weken. Vind het resultaat verbluffend, trap 50 watt meer bij m’n omslagpunt en heb een nieuw PR VO2 Max.

   • W.S.A.M. van der Linden, MSc

    Dit zijn de reacties waar we het voor doen! Bedankt voor uw recensie en leuk dat u de behaalde resultaten met ons heeft gedeeld. Groet, Wouter

  4. Ingrid (geverifieerde eigenaar)

   Na dit produkt enige tijd gebruikt te hebben merk ik dat ik meer spierkracht heb gekregen. Dit uit zich onder andere tijdens het fietsen, dit gaat makkelijker en ik houd het veel langer vol. (62 jaar)

  Een beoordeling toevoegen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • bright mind curcumine

  Bright Mind: synergistische curcumine formule

  29,99
  In winkelmand
  bright mind curcumine

  Bright Mind: synergistische curcumine formule

  29,99

  Op voorraad

  2 beoordelingen voor Bright Mind: synergistische curcumine formule

  1. Steven Bosch (geverifieerde eigenaar)

   Dit product tegen gekomen tijdens een zoektocht naar verbetering van de gezondheid van mijn brein. Met Wouter contact gehad over wat de voordelen zijn van dit product tegenover enkele andere producten. In mijn ogen is dit een hoogwaardig product wat levert wat er in de beschrijving wordt omschreven. Resultaten van dagelijkse inname waren voor mij dat ik mij metaal en fysiek fit door voelde. Bijkomend voordeel was dat het voelde alsof ik beter tegen katers kon.

  2. Ingrid (geverifieerde eigenaar)

   De voornaamste reden voor mij om Bright Mind te kopen is om mijn gewrichten te beschermen. Na een aantal dagen werd pijn die ik normaal gesproken ervaar van het vele lopen, aanzienlijk minder. Zelfs een stedentrip met mijn dochter die nogal van wandelen houdt, ging me goed af.

  Een beoordeling toevoegen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • ResveraShield: resveratrol immuunsysteem ondersteuning

  49,99
  In winkelmand

  ResveraShield: resveratrol immuunsysteem ondersteuning

  49,99

  Op voorraad

  Beoordelingen

  Er zijn nog geen beoordelingen.

  Wees de eerste om “ResveraShield: resveratrol immuunsysteem ondersteuning” te beoordelen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Literatuurlijst

 

 1. Langcake, P., & Pryce, R. J. (1976). The production of resveratrol by Vitis vinifera and other members of the Vitaceae as a response to infection or injury. Physiological Plant Pathology, 9(1), 77-86.
 2. Siemann, E. H., & Creasy, L. L. (1992). Concentration of the phytoalexin resveratrol in wine. American Journal of Enology and Viticulture, 43(1), 49-52.
 3. Renaud, S. D., & de Lorgeril, M. (1992). Wine, alcohol, platelets, and the French paradox for coronary heart disease. The Lancet, 339(8808), 1523-1526.
 4. Grønbaek, M. N., Becker, P. U., Johansen, D., Gottschau, A., Schnohr, P., Hein, H. O., … & Sørensen, T. I. (2001). Beer, wine, spirits and mortality. Results from a prospective population study. Ugeskrift for laeger, 163(21), 2946-2949.
 5. Singh, A. P., Singh, R., Verma, S. S., Rai, V., Kaschula, C. H., Maiti, P., & Gupta, S. C. (2019). Health benefits of resveratrol: Evidence from clinical studies. Medicinal research reviews, 39(5), 1851-1891.
 6. Prasad, S., Sung, B., & Aggarwal, B. B. (2012). Age-associated chronic diseases require age-old medicine: role of chronic inflammation. Preventive medicine, 54, S29-S37.
 7. Omodei, D., & Fontana, L. (2011). Calorie restriction and prevention of age‐associated chronic disease. FEBS letters, 585(11), 1537-1542.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *