Hoe werkt resveratrol? Interactie met sirtuïnes

Hoe werkt resveratrol? Interactie met sirtuïnes

Onlangs werd resveratrol bij het televisieprogramma Jinek in verband gebracht met het coronavirus. Hoe resveratrol precies werkt werd hier niet uitgelegd, daarom bespreken we hier de werking van resveratrol. De positieve effecten van resveratrol op het menselijk lichaam zijn te danken aan interactie van resveratrol met bepaalde enzymen die tot een groep sirtuïnes behoren, deze enzymen spelen een belangrijke rol in het aflezen van DNA (1). Sirtuïnes bevinden zich in lichaamscellen, welke in alle organen terug te vinden zijn. Hierdoor zijn sirtuïnes goed vertegenwoordigd in het hele lichaam, waar ze invloed uitoefenen op een groot scala van vitale processen (2, 3, 4).

Resveratrol en SIRT1 activiteit

Resveratrol heeft de potentie om in het lichaam activiteit van met name één zo’n sirtuïne, genaamd SIRT1, te verhogen (5). Resveratrol activeert SIRT1, doordat het SIRT1 in staat stelt zich beter te hechten aan in het lichaam aanwezige LMNA eiwitten (6). Deze LMNA eiwitten spelen een grote rol in genexpressie (7). Doordat de hechting tussen deze eiwitten verbetert, zorgt resveratrol ervoor dat SIRT1 geactiveerd wordt.

 

SIRT1 en deacetylase activiteiten

SIRT1 beschermt de lichaamscellen door middel van deacetylase. Acetylase is het proces waarbij een acetylgroep aan een cel wordt toegevoegd. Deacetylase is het proces waarbij acetylering wordt teruggedraaid, doordat een acetylgroep van een chemische verbinding wordt verwijdert. Lichaamscellen function betere bij een lagere verhouding aan acetyl (8). Hierdoor is deacetylase een belangrijk proces voor gezonde celhuishouding. Dankzij deacetylase activiteiten, heeft resveratrol de potentie om het lichaam te beschermen en oxidatie van lichaamscellen tegen te gaan.

SIRT1 is afhankelijk van co-enzym NAD+

SIRT1 is afhankelijk van NAD+, voor uitvoer van zijn deacetylase activiteiten (9). NAD+ is een co-enzym dat zich leent voor gebruik door sirtuïnes, zo ook SIRT1. Het lichaam is zelf in staat NAD+ te synthetiseren uit eiwitten of beschikbare precursors in ons lichaam. De hoeveelheid NAD+ in het lichaam neemt af, naarmate het lichaam ouder wordt (10). De mate waarin het lichaam in staat is NAD+ te synthetiseren, wordt beïnvloedt door de beschikbaarheid van precursors, waaronder verschillende vormen van vitamine B3 (11). In hoge doseringen kan resveratrol de synthese van NAD+ stimuleren, door AMPK te opreguleren (12). Hiernaast kan productie van NAD+ gestimuleerd worden door te sporten, of te vasten. In afbeelding 1. wordt weergegeven welk pad resveratrol bewandelt voor uitvoer van deacetylase activiteiten.

 

resveratrol pterostilbeen effect mitochondriën
Afbeelding 1.: Weergave van het pad dat resveratrol bewandelt voor uitvoer van deacetylase activiteiten

Resveratrol, SIRT1 en veroudering van lichaamscellen

SIRT1 activiteit neemt af naarmate men ouder wordt (13, 14). Veroudering wordt gezien als de drijfveer achter deze achteruitgang in SIRT1 activiteit. Dit maakt dat resveratrol effectiever is bij volwassenen, dan bij jongeren. Daarnaast kan een slecht dieet uiting van SIRT1 verder onderdrukken. Zo zijn er indicaties voor de erfelijkheid van deze onderdrukking in genexpressie (15). Doordat fabels als het belang van een stevig  ontbijt (pseudowetenschap) de wereld in zijn geholpen door belanghebbende bedrijven, is deze onderdrukking van genexpressie een wereldwijd probleem geworden. Door opregulatie van SIRT1, kan het lichaam weer in balans gebracht worden. Dit maakt resveratrol, maar ook andere middelen die SIRT1 activeren, interessant om meer onderzoek naar te doen.

Resveratrol van Elixir Life

Resveratrol heeft de potentie om het lichaamseigen mechanisme in gang te zetten, waarmee lichaamscellen worden beschermd. Om dit te bereiken is het belangrijk dat een resveratrol supplement in staat is om SIRT1 in dusdanige mate te activeren. Bij Elixir Life doen we continu onderzoek naar resveratrol en verfijnen we onze formules tot perfectie. Het resultaat zijn twee ongeëvenaarde resveratrol supplementen die de beloftes van resveratrol waar maken. ResveraShield is een uitstekend resveratrol supplement ter ondersteuning van de algehele gezondheid. Strong Heart is ons paradepaard, speciaal ontwikkeld om het cardiovasculaire systeem een boost te geven.

 • Strong Heart v2: synergistische boost voor mitochondriën

  69,99
  In winkelmand

  Strong Heart v2: synergistische boost voor mitochondriën

  69,99

  Op voorraad

  4 beoordelingen voor Strong Heart v2: synergistische boost voor mitochondriën

  1. Fred (geverifieerde eigenaar)

   Ik gebruik dit middel om fit te blijven. Gemiddeld sta ik twee keer per week op de crosstrainer en vind ik het moeilijk dit op hetzelfde niveau te blijven doen, naarmate ik ouder word. Ik gebruik dit voedingssupplement nu al een tijdje en houd het sinds dien langer vol op de crosstrainer. Na een jaar lang op een plateau te hebben gezeten, is het me gelukt om mijn huidige PR te verbreken. Om die reden ben ik overtuigd dat dit middel een positieve impact heeft op cardiovasculaire functies.

  2. Sophie H.

   I feel very good, very energized and my skin looks much better !
   I would recommend this product.

   • W.S.A.M. van der Linden, MSc

    Thank you for your review! Funny to see how Strong Heart is used for different purposes

  3. Frans van Winden

   Doe al jaren aan wedstrijdsport, ben nu 48 jaar en gebruik dit voedingssupplement nu enkele weken. Vind het resultaat verbluffend, trap 50 watt meer bij m’n omslagpunt en heb een nieuw PR VO2 Max.

   • W.S.A.M. van der Linden, MSc

    Dit zijn de reacties waar we het voor doen! Bedankt voor uw recensie en leuk dat u de behaalde resultaten met ons heeft gedeeld. Groet, Wouter

  4. Ingrid (geverifieerde eigenaar)

   Na dit produkt enige tijd gebruikt te hebben merk ik dat ik meer spierkracht heb gekregen. Dit uit zich onder andere tijdens het fietsen, dit gaat makkelijker en ik houd het veel langer vol. (62 jaar)

  Een beoordeling toevoegen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • bright mind curcumine

  Bright Mind: synergistische curcumine formule

  29,99
  In winkelmand
  bright mind curcumine

  Bright Mind: synergistische curcumine formule

  29,99

  Op voorraad

  2 beoordelingen voor Bright Mind: synergistische curcumine formule

  1. Steven Bosch (geverifieerde eigenaar)

   Dit product tegen gekomen tijdens een zoektocht naar verbetering van de gezondheid van mijn brein. Met Wouter contact gehad over wat de voordelen zijn van dit product tegenover enkele andere producten. In mijn ogen is dit een hoogwaardig product wat levert wat er in de beschrijving wordt omschreven. Resultaten van dagelijkse inname waren voor mij dat ik mij metaal en fysiek fit door voelde. Bijkomend voordeel was dat het voelde alsof ik beter tegen katers kon.

  2. Ingrid (geverifieerde eigenaar)

   De voornaamste reden voor mij om Bright Mind te kopen is om mijn gewrichten te beschermen. Na een aantal dagen werd pijn die ik normaal gesproken ervaar van het vele lopen, aanzienlijk minder. Zelfs een stedentrip met mijn dochter die nogal van wandelen houdt, ging me goed af.

  Een beoordeling toevoegen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • ResveraShield: resveratrol immuunsysteem ondersteuning

  49,99
  In winkelmand

  ResveraShield: resveratrol immuunsysteem ondersteuning

  49,99

  Op voorraad

  Beoordelingen

  Er zijn nog geen beoordelingen.

  Wees de eerste om “ResveraShield: resveratrol immuunsysteem ondersteuning” te beoordelen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Literatuurlijst

 

 1. Haigis, M. C., & Sinclair, D. A. (2010). Mammalian sirtuins: biological insights and disease relevance. Annual Review of Pathology: Mechanisms of Disease, 5, 253-295.
 2. Nguyen, L. T., Chen, H., Zaky, A., Pollock, C., & Saad, S. (2019). SIRT1 overexpression attenuates offspring metabolic and liver disorders as a result of maternal high‐fat feeding. The Journal of physiology, 597(2), 467-480.
 3. Hood, S., & Amir, S. (2017). The aging clock: circadian rhythms and later life. The Journal of clinical investigation, 127(2), 437-446.
 4. Bode, L. M., Bunzel, D., Huch, M., Cho, G. S., Ruhland, D., Bunzel, M., … & Kulling, S. E. (2013). In vivo and in vitro metabolism of trans-resveratrol by human gut microbiota. The American journal of clinical nutrition, 97(2), 295-309.
 5. Lagouge, M., Argmann, C., Gerhart-Hines, Z., Meziane, H., Lerin, C., Daussin, F., … & Geny, B. (2006). Resveratrol improves mitochondrial function and protects against metabolic disease by activating SIRT1 and PGC-1α. Cell, 127(6), 1109-1122.
 6. Ghosh, S., Liu, B., & Zhou, Z. (2013). Resveratrol activates SIRT1 in a Lamin A-dependent manner. Cell Cycle, 12(6), 872-876.
 7. Gerbino, A., Procino, G., Svelto, M., & Carmosino, M. (2018). Role of Lamin A/C Gene Mutations in the Signaling Defects Leading to Cardiomyopathies. Frontiers in physiology, 9, 1356.
 8. de Oliveira, M. R., Nabavi, S. F., Manayi, A., Daglia, M., Hajheydari, Z., & Nabavi, S. M. (2016). Resveratrol and the mitochondria: From triggering the intrinsic apoptotic pathway to inducing mitochondrial biogenesis, a mechanistic view. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-General Subjects, 1860(4), 727-745.
 9. Sinclair, D. A., & Guarente, L. (2006). Unlocking the secrets of longevity genes. Scientific American, 294(3), 48-57.
 10. Imai, S. I., & Guarente, L. (2014). NAD+ and sirtuins in aging and disease. Trends in cell biology, 24(8), 464-471.
 11. Bogan, K. L., & Brenner, C. (2008). Nicotinic acid, nicotinamide, and nicotinamide riboside: a molecular evaluation of NAD+ precursor vitamins in human nutrition. Annu. Rev. Nutr., 28, 115-130.
 12. Grant, R. (2010). Resveratrol Increases Intracellular NAD+ Levels Through Up regulation of The NAD+ Synthetic Enzyme Nicotinamide Mononucleotide Adenylyltransferase. Nature Precedings, 1-1.
 13. Liu, B., Ghosh, S., Yang, X., Zheng, H., Liu, X., Wang, Z., … & Kaeberlein, M. (2012). Resveratrol rescues SIRT1-dependent adult stem cell decline and alleviates progeroid features in laminopathy-based progeria. Cell metabolism, 16(6), 738-750.
 14. Grabowska, W., Sikora, E., & Bielak-Zmijewska, A. (2017). Sirtuins, a promising target in slowing down the ageing process. Biogerontology, 18(4), 447-476.
 15. Zakhary, S. M., Ayubcha, D., Dileo, J. N., Jose, R., Leheste, J. R., Horowitz, J. M., & Torres, G. (2010). Distribution analysis of deacetylase SIRT1 in rodent and human nervous systems. The Anatomical Record: Advances in Integrative Anatomy and Evolutionary Biology, 293(6), 1024-1032.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *